Besin değeri yüksek, kalorisi az olan besinlere yönelin.
Az yağlı yiyin, doğru yağları doğru zamanda yiyin.
Sabit kilonuzda kalın.
Diyetinizi çeşitlendirin.
Sebze yiyin.
Meyveyi unutmayın.
Daha çok lif tüketin.
Aşırı protein tüketiminizi azaltın.
Kompleks karbonhidratları tercih edin.
Fazla şekeri terk edin.
Tuz kullanımını kesin.
Alışverişte sağlığınızı düşünün.
Akıllı yemek tercihleri için uygun ortam yaratın.
Sık sık ve az yiyin.
Bol su için.
En önemlisi de yemekten keyif alın…



Tahıllar: daha Sağlıklı bir yaşam için:

Tam tahıllar çok çeşitli ve faydalı besin maddeleri içerir. Karbonhidrat kaynağı olarak tam tahıl ürünleri tüketmenin kalp hastalığına,ikinci tip şeker hastalığına ve bazı kanser türlerine yakalanma riskiniazaltığı biliniyor. Tam tahıl ürünleri daha çabuk ve daha uzun süreli tokluk hissioluşturduğu ve glisemik indeksleri düşük olduğu için kilo kontrolunude kolaylaştırıyor.Ayrıca tam tahıl ürünleri yüksek oranda lif ve dirençli nişasta içerdiği için sindirim sistemi sağlığına olumlu katkı sağlıyor.

Bir yiyeceğin rengi tam tahıl ürünü olduğunu göstergesi değildir. Ayrıca %100 buğday, kepekli gibi ibareler mutlaka tam tahıllı olduğunu göstermez. Bu yüzden mutlaka ürün etiketlerindeki içerik kısmı incelenmeli ,tam tahıl içerip içermediği kontrol edilmeli .

Hiç işlenmemiş bir tahıl tanesi üç kısımdan oluşur. Kepek ,endosperm ve ruşeym .İşte bu 3 kısmı içern tahıllara tam tahıl deniyor. Tam tahıllar rafineri edilirken örneğin beyaz un üretilirken kepek ve ruşeym kısımları ayrılıyorve tahıl tanesi içerdiği pek çok besini ve liflerin çoğunu kaybediyor.Bilim insanları tam tahılların içerdiği liflerin ve vitaminlerin ve diğer madelerin birarada işlev görerek yüksek besin değeri oluşturduğunu ve sağlığa faydalı etkiler gösterdiğini düşünüyor.